Menu

Przez kraj sobie wędrujemy...

CHLEB POWSZEDNI

przezkraj

Z założenia mieliśmy zamieszczać tutaj jedynie wpisy o ciekawych miejscach, ale z racji tego, że ostatnio wkręciliśmy się w wypiek domowego pieczywa i próśb o przepisy przybywa, to dziś będzie nieco inny wpis. 
Pewnej soboty, po zajęciach, na szybko nabyliśmy chleb w jednym ze znanych marketów. Chleb miał być "chrupiący z pieca", a po rozkrojeniu (raczej próbie rozkrojenia) okazało się, że rozleciał się na małe okruszki. Najlepszy dowód no to, że pieczywo zwyczajnie było stare, w piecu odświeżone. Postanowiliśmy wtedy - pieczemy! :)
Kombinujemy z różnym pieczywem - chleb na drożdżach, zakwasie, z różnych mąk, bułki, bagietki, chałki itd. Skarbnicą świetnych przepisów są dla nas strony: Przepis na chleb oraz Smakowity chleb
Pierwszym i najczęściej wypiekanym u nas był (jest) chleb powszedni, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Przepis dostaliśmy od znajomej i nie wiemy czy jest gdzieś w sieci taki sam. 


CHLEB POWSZEDNI
1 kg mąki pszennej (u nas jest to Basia Tortowa Extra)
1 szklanka mąki żytniej 
1 litr ciepłej wody
70 g drożdży 
łyżka oleju
łyżka soli
ulubione ziarna: słoneczni, dynia, siemię lniane, czarnuszka itd
sezam lub mak do posypania
mąka razowa do wysypania formy

Obie mąki połączyć z ziarnami, solą, olejem. 

Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do pozostałych składników, wyrobić (nie trzeba długo, aż składniki się połączą).

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20min).
Przełożyć do dwóch wysmarowanych i wysypanych mąką razową, podłużnych foremek (keksówek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec 75-80 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i studzić na kratce z piekarnika. 




chlebu_4

© Przez kraj sobie wędrujemy...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci