Menu

Przez kraj sobie wędrujemy...

CIASTO CIOCI IWONKI

przezkraj

Kilkanaście lat temu, (kiedy na wakacje jeździło się ze wsi do miasta) podczas pobytu u kochanej Rodzinki w Piotrkowie Trybunalskim, miałam szczęście spróbować pyszniutkiego ciacha z owocami. Oczywiście z wakacji wróciłam z przepisem, który w moim zeszycie zatytułowany jest "Ciasto Cioci Iwonki". Ciasto szybkie (także w znikaniu ;) ), rewelacyjne w prostocie i zawsze się udaje. Świetnie pasuje do jabłek, gruszek, śliwek, borówek, jagód, malin, rabararu, wiśni i innych owoców. U nas dziś wersja z rabarbarem. 
PS. Ukochania dla Cioci Iwonki i jeszcze raz mocniasto dziękujemy za przepis!

DSC_1103

CIASTO CIOCI IWONKI

4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier lub aromat waniliowy
1 margaryna roztopiona

Podane składniki łączymy w kruszonkę, której odkładamy szklankę. Do pozostałej kruszonki dodajemy 4 całe jajka i szklankę mleka, mieszamy łyżką (nie musi być jednolite ciasto, gdyż po upieczeniu wszystko połączy się idealnie). Wylewamy na nasmarowaną i wyłożoną papierem blachę, posypujemy owocami (u nas 1kg rabarbaru, pokrojonego i wymieszanego z 3/4 szklanki cukru), następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. 
Smacznego! :)

 

© Przez kraj sobie wędrujemy...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci