Menu

Przez kraj sobie wędrujemy...

CIASTECZKA "PIECZARKI"

przezkraj

Ciasteczka "pieczarki"
2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej (kopiaste łyżki)
150 g miękkiego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka soku z cytryny
aromat cytrynowy
 dodatkowo:
kakao
butelka

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, w trakcie ucierania dodawać przesiane mąki i sodę, na koniec sok z cytryny i aromat. Wyrobić ciasto ręką, jeśli się klei można dosypać mąki. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, szyjkę odkręconej butelki "maczać" w kakao i wciskać w kulki ciasta, tym samym formując "pieczarki". Piec 15 minut w 180 stopniach.
Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.

DSC_0048

DSC_0050

DSC_0046



Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • obiezy_swiatka

    Świetnie wyglądają! A ja już myślałam, że macie takie specjalne foremki - świetny pomysł z butelką. Wypróbuję na pewno.
    Pozdrawiam!
    O.

© Przez kraj sobie wędrujemy...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci